BuurtSPEELcoach

BuurtSPEELcoach

SPEELCLUB
Ruimte en het goede voorbeeld geven zodat zij het spel beleven. Wij beginnen bij de bron, de kinderen. Kinderen krijgen de ruimte in onze SPEELclubs, en dan zullen ze ons verbazen. Kinderen zijn de baas van hun eigen spel, Speelbazen! Jullie bouwen, wij helpen mee, heel lang of even. Deze clubs zijn er om kinderen de ruimte te geven en zo het spel weer terug te brengen in hun leven. 


BUURTSPEELCOACH
Om kinderen te laten groeien moeten wij soms snoeien, kleiner groeien. Dat is de rol van de BuurtSPEELcoach. Speelruimte creëren voor het kind, omdat zij die maar moeilijk vindt. Een auto staat op het veld geparkeerd, of het gegeven antwoord is verkeerd. Spel heeft ruimte nodig, fysiek, sociaal, emotioneel. Een BuurtSPEELcoach creëert deze zodat het kind weer speelt. 


SPEELDORP
Iedereen speelt, en deelt. Scheef op de stoep, ondersteboven in de boom. Dat klinkt toch als een droom. Natuurlijk, niet de hele dag, maar spelen is een deel. Van ons leven, een heel fijn stukje in het geheel. En of wij nou 3, 40, of 83 jaar oud geworden zijn. Wij spelen, wij leven, wij voelen ons soms klein. Klein als een kind dat volledig opgaat in het spel. In zo’n dorp wonen, ja, dat wil ik wel!

 

KORTOM
Bij ons is spelen vrij spelen;

Spelers zijn zelf verantwoordelijk voor afspraken met opvoeders;

Wij zijn geen oppas of opvang;

Wij zien lang niet alles, gelukkig maar;

Komen kijken? Liever niet.
 
SPELREGELS VOOR OPVOEDERS
Kinderen krijgen de spelregels van de andere kinderen te horen. Maar als opvoeders wil je natuurlijk ook graag weten wat wij doen. Wij doen het namelijk allemaal nogal anders.

SPELEN = MOGEN
Wij sporten niet, wij spelen. Spelen is een vrije activiteit, niet moeten, maar mogen. Wil je meedoen? Leuk! Wil je niet meedoen? Ook prima! Deze vrijheid voor het kind is ontzettend belangrijk. Kinderen moeten dus ook naar huis kunnen gaan als ze niet meer willen. Wij zijn geen oppas of opvang, bij ons is het kind vrij om te gaan en staan waar zij wil. Geen inschrijving, verplichte starttijd of vaste eindtijd. Je mag op elk moment in en uitstappen.

SPELEN = VRIJHEID
Onze Speelclubs spelen door de hele woonwijk. Daarbij vertrouwen wij op het zelforganiserende vermogen van de kinderen. Het is echt vrij buitenspelen, waarin kinderen onderling bepalen wat wel en niet kan. Die verantwoordelijkheid geven wij ze ook. Het is dan ook aan jullie om hier afspraken over te maken met je kind. Wij gaan er vanuit dat als kinderen meedoen ze zelf aangeven wat ze mogen, en zelf weten of zij wel of niet mee kunnen spelen. Dat controleren wij niet.

SPELEN = VAN DE SPELERS
Wij bepalen niet hoe het spel gaat, dat doen de kinderen. Wij zien ook lang niet alles, gelukkig maar. In spel leren kinderen zich verhouden tot andere kinderen, samen spelen, zichzelf en de ander kennen. Emotionele en sociale ontwikkeling. Dat gaat het beste als volwassenen zich er zo min mogelijk mee bemoeien. Dat doen wij dus ook. Kleiner Groeien. Ons doel is dat kinderen spelen, niet beter, sneller of harder, gewoon spelen. Wij zijn geen sportclub. Komen kijken? Liever niet. Gun je kind de tijd en ruimte om kind te zijn tussen de andere kinderen. Uiteraard zijn wij wel beschikbaar voor vragen.

 

HET TRAJECT
Kinderen zijn de baas van hun eigen speelclub. In het BuurtSpeelCoach Wijk traject leiden wij kinderen uit de wijk op om zelf activiteiten te organiseren NA schooltijd. Ze richten hun eigen club op. Iedereen krijgt de kans om zich aan te melden, hieruit kiezen wij samen met de scholen, maximaal 10 kinderen.
Kinderen krijgen 5 weken lang een training in de Eclips. Tijdens deze trainingen leren de kinderen om activiteiten te geven. Een club op te richten, veilig samen te spelen en vrienden/vriendinnen ontmoeten. Zij maken promotie voor de club en kinderen uit de wijk worden uitgenodigd om mee te spelen. Ieder traject wordt afgesloten met een eindevenement. Wil jij dus een SPEELBAAS worden neem dan contact met ons op. Je kan ons bellen, whatsappen en/of mailen; h.been@zeewolde.nl / 0643113224.

 

Data voor SPEELbaas trainingen zijn;

- 12 mei om 13.30 in de Eclips.

- 19 mei om 13.30 in de Eclips.

- 26 mei om 13.30 in de Eclips.

- 2 juni om 13.30 in de Eclips.

- 9 juni om 13.30 in de Eclips.

 

 

Contact

Sport & Cultuur Zeewolde

Hershel Been

Video